duminică, 8 iulie 2012

Recenzie-The pianist


Ok,ok ,Trebuie sa recunosc ca am vazut acest film primavara sau vara trebuta, dar,vreau sa il revad,pentru ca este inca printre filmele mele preferate.Aw,si vazand mai multe filme cu   Adrien Brody,(Pianistul) mi-a dovedit  ca merita sa fie printre actorii mei preferati.(vezi ,,Dummy papusa" sau ,,The jacket").
Despre ce e vorba?
       Filmul este bazat pe marturiile lui W.Szpillman,un pianist evreu.Datorita acestei  origini el este fortat sa se foloseasca  de orice mijloc posibil pentru a scapa de ororile nazismului.A fost fortat sa poarte steaua lui David la mana,sa munceasca in lagare,sa suporte durerea lui si a celor din jur,sa ia parte la imagini marcante,sa fuga unde poate,sa se ascunda,sa se umileasca si sa isi piarda familia,
      Intr-un final da nas in nas cu un asa zis nazist(desi personal cred ca undeva undeva,in adancul sufletului sau,omul acela avea samanta anti-nazista)care nu il omoara si il ascunde in podul unei case hranindu-l din cand in cand .
      Din pacate familia sa sfarseste intr-unul din lagarele de concentrare.Intre timp, Rusia intervine in conflict cu Germania si implicit Hitler si nazismul,salvandu-l. Soldatul nazist ce l-a ajutat,Wilm Hosenfield  moare in ghearele Rusiei,in  ciuda eforturilor pianistului de a-l ajuta.
     W Szpillman,pianistul evreu moare in anul 2000 cu doi ani mai devreme de premierea filmului.E un film emotionant,din care poti invata atat de multe:de la ce sa pretuiesti mai mult in viata la cat de mult ar trebui Hitler satirizat(asa cum reuseste si Charlie Chaplin ,in alt film numit,,Dictatorul”, film in care il ,,omagiaza”perfect pe preaiubitul  conducator).
        Si nu,pentru cei care cred ca sunt subiectiva pentru simplu fapt ca se numeste “Pianistul”si nu Violonistul,Tobosarul ,Saxofonistul etc etc.Nu!!Nu sunt.Este un film ce merita vazut.Pe mine una m-a facut sa imi schimb parerea despre Hitler,cu care eram de acord intr-o perioada.Cum spunea si John Lennon :,,nu cred ca uciderea este o solutie”.
     Va recomand cu mare drag filmul!Nu e unul dintre acele filme care la 12 ore dupa ce l-ai vazut aproape nu mai stii despre ce e vorba. 


Hint:Polanski.

                   

Va saluta Danete:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu